Categorieën

Land

Tips voor online shoppen

Je zit in de woonkamer. De koffiepot staat vrolijk te pruttelen op het moment dat je je laptop open doet. Vandaag ga je eens productief zijn denk je bij jezelf. Al gauw word je afgeleid, je ziet een advertentie staan van dat ene kledingstuk dat je heel lang zocht. Je klikt erop en voor je het weet heb je bij drie winkels je winkelmandje vol. Heel begrijpelijk. Maar hoe zit dat online shoppen nu precies? Waar moet je bijvoorbeeld op letten? Beste-webwinkels.nl zal al je vragen beantwoorden.

Checklist online shoppen

Kijk bijvoorbeeld bij de ‘checklist online shoppen’. Hier vind je alle informatie die je moet weten voor je online aankopen gaat doen. Zo is het verstandig om eerst een organisatie na te trekken. Onder andere wat het adres is, of het telefoonnummer het wel doet en wat anderen over de winkel zeggen. Ook is het keurmerk checken een goede manier om zeker te weten dat je beschermd bent. Als laatste is een veilige website – een met een https-URL – ook handig om op te letten.

Consumentenrecht

De informatie die je bij ‘Consumentenrecht’ vindt, gaat in op de rechten die jij als consument hebt. Zo moet een leverancier bepaalde informatie leveren, voordat je een aankoop doet. Zo weet je dus altijd met wie je zakendoet, hoe de bestelling gaat verlopen, of hoe je er van af kunt zien. Ook als je het product ontvangen hebt, heb je rechten. Je wil natuurlijk wel zeker weten dat je een goed product hebt, maar wat nu als dat niet het geval is. Ook hiervoor gelden regels. Deze regels zijn opgesteld in de EU om jou te beschermen bij het kopen op afstand, zoals dat wordt genoemd.

Reviews en klachten

Vervolgens kun je bij ‘Reviews en klachten’ precies lezen waarom reviews zo waardevol zijn en wat je er kwijt kunt. Klachten zijn weer een ander verhaal. Dit zijn signalen aan het bedrijf dat er actie is vereist. Als je het ergens echt niet mee eens bent kun je een brief sturen waarin je je klachten kunt uitleggen. Het bedrijf hoort hier dan op te reageren. Wanneer je het (nog steeds) niet eens bent met de uitkomst van de onderhandelingen met het bedrijf, kun je naar een geschillencommissie. Deze regelt dan verder de bemiddeling.

Buitenland

Ook bij shoppen in het buitenland heb je regels waar je rekening mee moet houden. Zo kun je niet zomaar grote bestellingen doen buiten de EU, zonder hier extra btw of invoerrechten voor te betalen. Maar ook binnen de EU ben je aan een aantal regels gebonden. Deze zijn gericht op het beschermen van jou en je bestelling. Als je dit in acht neemt, zal je zonder problemen in het buitenland aankopen kunnen doen.

Tips

Daarnaast kun je op deze site veel tips vinden. Klik bijvoorbeeld eens op ‘Consumententips’, hier vind je verschillende webshops en wat je daar kunt vinden. Zo kom je nog eens op nieuwe gedachten en webpagina’s. Zo weet je altijd wat er aangeboden wordt in de wereld van het online shoppen. Veel leesplezier.

Checklist online shoppen

Je hebt nu toch echt nieuwe kleren nodig. De meeste broeken die in je kast hangen zijn al zo oud en dat ene vest begint nu helemaal uit elkaar te vallen. ‘Maar ik heb helemaal geen tijd om te gaan shoppen!’ denk je bij jezelf. Met je drukke schema kan een dagje shoppen gewoon niet ingepland worden. Dat wordt online shoppen. Niet alleen bij het online kopen van kleren, maar ook bij andere webwinkels is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Dit, om jezelf teleurstelling over producten of betalingen te besparen. Vaak gaat het goed, maar webshops blijven heel gevoelig voor oplichterij. Hieronder een checklist waar je op moet letten bij het online shoppen.

Weet met wie je zakendoet

Voordat je bij een organisatie aankopen doet, is het verstandig zeker te weten dat deze organisatie echt bestaat. Oplichters gebruiken het internet onder andere voor nep-webshops. Check daarom of de organisatie een bezoekadres heeft met een werkend telefoonnummer. Je kunt ook op internet zoeken wat anderen over de organisatie zeggen in reviews, om zo een beeld te vormen voor je hen geld geeft voor producten.

Betaal alleen voor wat je koopt

De producten die je online wil kopen, hebben natuurlijk een prijs – net als in gewone winkels. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet waar je precies voor betaalt. Zorg dus dat je de producten goed vergelijkt met bijvoorbeeld andere sites, zodat je niet te veel betaalt voor een bepaald item. Denk hierbij ook aan de eventuele verzend- en administratiekosten die erbij komen kijken. Vaak blijkt een ritje naar het dorp achteraf toch goedkoper.

Better safe than sorry

Blijf daarbij wel logisch nadenken. Als een product namelijk té goedkoop is, kan het zijn dat je te maken hebt met een oplichter of heler. Een handige vuistregel hierbij is: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo’. Daarnaast is het belangrijk dat je ook veilig betaalt. Als je een onveilige website bezoekt en daar gevoelige informatie – zoals je bankgegevens – achterlaat, kunnen oplichters hiermee aan de haal gaan. Zorg dus dat je altijd zeker weet dat de website veilig is. Als je het niet vertrouwt, geef dan geen (betalings)gegevens af.

Blijf alert

Waar je hiervoor op kunt letten is of er ‘https’ voor de URL staat. Als dit er staat, betekent dit namelijk dat de website een protocol heeft voor een veilige uitwisseling van gegevens. Op deze websites kun je er vaak vanuit gaan dat het veilig is je gegevens in te vullen. Daarnaast geeft een keurmerk op een website aan dat de consumenten beschermd worden bij online aankopen. Als een website een keurmerk heeft staan, ga dan wel eerst na of de organisatie daar zeker weten bij is aangesloten. Oplichters gebruiken dit keurmerk namelijk vaak ook – onterecht – om een betrouwbare indruk achter te laten.

In essentie is het dus belangrijk om te weten bij wie je koopt. Zorg ervoor dat je weet welke organisatie je benadert – is het een échte organisatie met een adres en actief telefoonnummer? Doe onderzoek naar de website, is deze veilig, waar betaal ik voor, welke informatie hebben zij nodig en geef ik niet te veel ‘zomaar’ weg? Als je continu met een kritische blik naar webshops blijft kijken, bescherm je jezelf beter tegen oplichters.